Flicknamnet Nienna har ökat med 50% efter filmen Sameblod (2017)

När man släktforskar på samer springer man ibland på en del ovanliga namn. Ett sådant är namnet Nienna/Njenna som var vanligt bland samer in på 1800-talet. Det förekom frekvent som förnamn på samiska kvinnor, t.ex. i Jokkmokksområdet. Där fanns till exempel Nienna Pannasdotter Storm, född år 1801, dotter till ”Lappm.[annen]  Panna Larsson Storm” i Jokkmokk.

nienna_jokkmokk

Källa: Jokkmokks kyrkoarkiv, Husförhörslängd AI:5 (1839-1846), sida 176. Direktlänk

Sedan 1800-talet har många traditionellt samiska förnamn, däribland Nienna, närapå helt fallit ur bruk. I folkräkningen år 1890 fanns endast en enda bärare kvar, som hette  Nienna, nämligen Nienna Magga Pålsdotter Saulo, en 83-årig änka i Jokkmokk.

Därför var det kul att se att regissören och manusförfattaren Amanda Kernell valde att lyfte upp namnet Nienna då hon använde namnet som förnamn på av rollkaraktärerna, dvs den yngre av de två samiska systrarna, i filmen Sameblod (2017). Det visar att Kernell har koll och har gjort sin research. Det är dock inte första gången som namnet används i samiska kulturyttringar. Författaren Annica Wennström gav namnet Njenna till sin kvinnliga huvudperson i romanen Lappskatteland (2006).

En snabb sökning i SCB:s namndatabas visade att namnet inte förekom i någon påvisbar utsträckning före 2018. SCB:s namndatabas visar nämligen inte statistik för förnamn som bärs av färre än 10 personer. Men vid utgången av 2018, den 31 december, hade antalet ökat till just 10 personer. För de föregående åren fick jag tag på exakta siffror via epost-kontakt med SCB. Det visade sig att antalet bärare av namnet Nienna var konstant åtta stycken under åren 2013-2016. 2017 och 2018 ökade antalet till nio och tio.
Idag, den 17 januari 2022 har antalet bärare ökat till 12st. En ökning från 8 till 12 motsvarar en 50%-ig ökning.

Obs, en marginell karaktär i JRR Tolkiens Sagan om Ringen heter också Nienna. Möjligen kan det ha påverkat dopnamnets popularitet. Dock svårt se varför den karaktären skulle ha fått ett uppsving efter 2018.

Samiska namnsdagar?

I Finland introducerade man 2005 en samisk namnlängd, med en kalender med samiska namnsdagar, baserat på forskning vid Uleåborgs universitet. Det vore kanske en idé att införa en kalender med samiska namnsdagar även i Sverige? Samiska förnamn som använts i svenska delen av Sapmi tycks i viss mån skilja sig från de som använts i finska delen av Sapmi, då namnet Nienna är ett exempel på samiska förnamn som överhuvudtaget inte förekommer i samiska kalendern i Finland.

Länk till samiska namnlängden (Finlnand): https://almanakka.helsinki.fi/sv/namnsdagar/den-samiska-namnlaengden.html

Personligen har jag aldrig firat namnsdagar i någon större utsträckning, men tycker den främsta nyttan med samiska namnsdagar vore att revitalisera det traditionellt samiska namnskicket.

Lämna en kommentar